Hooi of Kuilgras: wat is beter?

Hooi of Kuil..

Vrijwel ieder paard krijgt elke dag hooi of kuilgras. Sommige paardenhouders en/of stallen hebben een duidelijke voorkeur voor het voeren van hooi of kuilgras. Wat zijn de overwegingen en wat is het beste voor de paarden en pony’s? VoerVergelijk geeft aan wat de verschillen en voor- en nadelen zijn.

Wat is het verschil?

Hooi en kuilgras zijn allebei gedroogd gras, alleen hooi (d.s. > 80%) is droger dan kuilgras (d.s. ca. 60%). Het overige percentage is water. Hooi wordt ongeveer vijf dagen gedroogd op het land en kuilgras voor paarden minimaal twee tot drie dagen. Kuilgras voor koeien wordt korter gedroogd en wordt meestal geoogst van korter en rijker gras, maar dit is niet geschikt voor paarden. Hooi wordt geperst in balen met een touwtje en kuilgras wordt in plastic gewikkeld. Na de oogst fermenteert het kuilgras zonder zuurstof. Na het oogsten gebeurt er niets meer met het hooi.

Het fermentatieproces en het vochtgehalte van het kuilgras hebben grote invloed op de kwaliteit. Kuilgras is meestal veel minder grof dan hooi. Het ruwe celstof gehalte is lager en bevat daardoor minder structuur. De energiewaarde van hooi is gemiddeld hoger (per kg product) dan kuilgras, terwijl het eiwitgehalte van kuilgras gemiddeld hoger is dan van hooi. Bekijk hier een volledige vergelijking tussen hooi en kuilgras. Om precies te weten wat de voedingswaarde van het hooi of kuilgras is, zou je een ruwvoeranalyse moeten uitvoeren.

Voor- en nadelen kuilgras

Kuilgras kun je eenvoudig buiten opslaan en het oogstproces is minder bewerkelijk. Ook is kuilgras stofvrij, omdat het een hoger vochtpercentage bevat. Echter bij de aankoop is het erg lastig om de kwaliteit te bepalen. Doordat alle balen ingepakt zijn, kun je het kuilgras niet goed bekijken. Kuilgras moet je altijd controleren op de aanwezigheid van schimmel of een muffe zure en/of bedwelmende geur. Deze geur duidt op (al dan niet zichtbare) aanwezigheid van schimmels en/of rotting. Probeer daarom altijd een regeling te treffen met jouw leverancier als de balen toch niet (meer) goed blijken te zijn. Kuilgras bevat meer eiwitten die minder goed verteerbaar zijn voor een paard en de kwaliteit van kuilgras kan zeer wisselend zijn met name tussen verschillende sneden/partijen.

Voor- en nadelen hooi

Hooi bevat meestal weinig eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Door het grote volume van het hooi worden de darmen langer gestimuleerd. Dit zijn belangrijke voordelen, maar ook hooi heeft nadelen. Het oogsten van hooi is minder eenvoudig, omdat er een aantal dagen droog weer noodzakelijk is. Als het regent terwijl het hooi op het land ligt, dan kan dit invloed hebben op de kwaliteit. Daarnaast is de opslag van het hooi veel minder eenvoudig en hiervoor is een goed ventilerende opslag noodzakelijk. Hooi bevat veel meer stofdeeltjes dan kuilgras, waardoor veel paarden last krijgen van luchtwegproblemen/hoesten als ze droog hooi gevoerd krijgen.

Conclusie

Een paard heeft baat bij een rantsoen van een constante kwaliteit met een hoge verteerbaarheid en met veel structuur, waardoor stengelig hooi voor de meeste paarden zeer goed geschikt is. In de praktijk komt het regelmatig voor dat paarden last krijgen van diarree door de wisselende kwaliteit van kuilgras, terwijl zij dit probleem bij hooi niet hebben. Indien het kuilgras van goede kwaliteit is, dan heeft kuilgras meer praktische voordelen.

Bron: Bit Magazine

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.