Johorse.nl ”Uw mobiele paardenweegschaal op bezoek bij Western Weetjes?!

Johorse.nl ”Uw mobiele paardenweegschaal op bezoek bij Western Weetjes?!
Binnenkort meer, wordt abonnee op hun kanaal om op de hoogte te blijven.

Youtube

Zandkoliek

Zandkoliek voorkomen altijd beter dan genezen.

Wat is zandkoliek?
Een paard krijgt op verschillende manieren zand binnen. Paarden die grazen op korte weides trekken vaak het gras met wortel en al uit de grond waardoor ook het zand wordt opgenomen. In hooi of kuil vind je soms zand terug wanneer het gras zo kort mogelijk wordt gemaaid voor extra hooiopbrengst. Sommige paarden hebben de vervelende gewoonte zand op te likken. Er ontstaan problemen als het paard meer zand opneemt dan de darmen af kunnen voeren. Er blijft zand achter in de lager gelegen delen en bochten van de darmen en dat kan wel ophopen tot 50 kilo. De darmen kunnen niet meer goed functioneren en er zal zich meer zand ophopen. De gezondheid van het paard zal achteruitgaan. Het paard kan symptomen als lusteloosheid, vermagering, een opgezette buik, diarree en ongemak tijdens het rijden vertonen. De beweeglijkheid van de darmen neemt af en er ontstaat een verstopping of een ophoping van gas. Op een gegeven moment krijgt het paard hevige buikpijn oftewel koliek. De dierenarts kan de koliek behandelen en soms de oorzaak van de koliek bepalen. De diagnose ‘zandkoliek’ kan met zekerheid worden gesteld op een röntgenfoto.

Twijfel jij of jouw paard een teveel aan zand met zich mee draagt? Dit kan je het thuis testen:
Los 4/5 mestballen op in water in een doorzichtig reservoir (bijvoorbeeld plastic handschoen of maatbeker), het zand zakt dan naar de vingertoppen of bodem. Als er na een half uur meer dan een theelepel op de bodem ligt dan is de kans aanwezig dat hoeveelheid zand in de darmen tot verstopping en/of koliek kan leiden. Om een goed beeld te krijgen van de situatie is het advies om dit meerdere dagen achter elkaar uit te voeren.

Zandkoliek handschoen

Hoe voorkom ik zandkoliek bij een paard?
– Zorg dat een paard voldoen ruwvoer tot zijn beschikking heeft. De ruwvoerbehoefte van een paard (in kilo’s droge stof) komt neer op circa 1% van het lichaamsgewicht.
– Wanneer een paard op een schrale weide staat, is het beter het paard op de weide bij te voeren met ruwvoer. Gedurende de periode die een paard op de weide staat, zonder ruwvoer, zal het proberen te voldoen aan de ruwvoerbehoefte, waardoor korte sprietjes gras uit de grond worden getrokken, waarbij wortels met zand worden gegeten.
– Om te voorkomen dat een weide verschraalt, waardoor de kans op zandopname toeneemt, kan strip grazing worden toegepast.
– Voer niet van de grond! Om te voorkomen dat paarden te veel zand opnemen, dient het ruwvoer te worden aangeboden in een ton, ruif of hooinet. Door onder het hooi rubber matten/betegeling te leggen, wordt voorkomen dat gemorst ruwvoer alsnog vol met zand komt te zitten.
– Hooipartijen kunnen, doordat de maaimachine te diep is ingesteld en er veel grond wordt meegemaaid, ook aanzienlijke hoeveelheden stof en grond bevatten. Wanneer dit aan het hooi te zien is, kan het hooi kort (20 minuten) worden geweekt, waardoor het zand uitzakt.

Mocht je denken dat jou paard last heeft van zandophoping/koliek wacht dan niet te lang af en bel direct met een dierenarts.

Open dag Beemster: ‘Rassendefile’

Ieder jaar vindt er op Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei 2019) de ‘Open Dag Beemster’ plaats, bedrijven zetten hun deuren wagenwijd open voor bezoekers om een kijkje te nemen achter de schermen, om producten te proeven en kennis te maken met de dieren.

Bij de Passagehoeve vinden rondleidingen plaats, worden demonstraties en shows te paard gegeven en dit alles wordt ondersteund door muziek. Sinds 2018 gebeurt dit alles in de vorm van een rassendefilé, vele verschillende paarden- en ponyrassen maken hun opwachting en vertonen hun kunsten voor het publiek.

Dit jaar zal het JOHORSE ‘mobiele paardenweegschaal’ team aanwezig zijn in het strodorp.

Publiek is van harte welkom, de toegang is gratis!

Haringkop Trofee 2019

3-daags dressuur concours 17, 18 & 19 mei 2019

ShetlanderMenritten Wedstrijdag 2017

Zondag 11 juni 2017 staat JOHORSE.nl ”mobiele paardenweegschaal” op het evenement ‘Shetlander Men ritten 2017′ georganiseerd op het terrein van de papierfabriek in Ugchelen.

De kosten van het consult bedragen €5,00, uw paard wordt tijdens dit consult gewogen op een industriële weegschaal en nauwkeurig gemeten (schofthoogte) doormiddel van een laser apparaat.

Wilt u weten hoeveel u paard daadwerkelijk weegt i.v.m.:
• Medicatie
• Ontworming
• Transport
• Voeding
• Interessant

Ben je met je paard aanwezig op het evenement of staat je paard in de buurt en vindt je het interessant?
Kom gerust langs!

Meer informatie over JOHORSE.nl:
www.johorse.nl en www.facebook.com

Voor meer informatie over het evenement:
www.shetlandermenrit.nl

Pinkster Concours Houten 2017

Zaterdag 3 juni 2017 staat JOHORSE.nl ”mobiele paardenweegschaal” op het evenement ‘Pinkster Concours Houten 2017′ georganiseerd op het terrein van Manege Zilfia’s Hoeve.

De kosten van het consult bedragen €10,00, uw paard wordt tijdens dit consult gewogen op een industriële weegschaal en nauwkeurig gemeten (schofthoogte) doormiddel van een laser apparaat.

Wilt u weten hoeveel u paard daadwerkelijk weegt i.v.m.:
• Medicatie
• Ontworming
• Transport
• Voeding
• Interessant

Ben je met je paard aanwezig op het evenement of staat je paard in de buurt en vindt je het interessant?
Kom gerust langs!

Meer informatie over JOHORSE.nl:
www.johorse.nl en www.facebook.com

Voor meer informatie over het evenement:
www.zilfiashoeve.nl

Nationaal Concours Hippique Eext 2017

Zaterdag 3 juni 2017 staat JOHORSE.nl ”mobiele paardenweegschaal” op het evenement ‘Nationaal Concours Hippique Eext 2017′ georganiseerd op het terrein van CH Eext.

De kosten van het consult bedragen €10,00, uw paard wordt tijdens dit consult gewogen op een industriële weegschaal en nauwkeurig gemeten (schofthoogte) doormiddel van een laser apparaat.

Wilt u weten hoeveel u paard daadwerkelijk weegt i.v.m.:
• Medicatie
• Ontworming
• Transport
• Voeding
• Interessant

Ben je met je paard aanwezig op het evenement of staat je paard in de buurt en vindt je het interessant?
Kom gerust langs!

Meer informatie over JOHORSE.nl:
www.johorse.nl en www.facebook.com

Voor meer informatie over het evenement:
www.cheext.nl

Paarden voeren bij dalende temperatuur

De winter is altijd een uitdaging voor paardeneigenaren, wat betreft het voeren van de de paarden. Lage temperaturen, harde wind en regen, sneeuw en ijs zijn allemaal factoren die zorgen voor een toenemende behoeften van paarden. Bijvoorbeeld om zich warm te houden en op gewicht te blijven.

Daarom geeft VoerVergelijk enkele tips voor de winter:
1. In de winter verliezen veel paarden gewicht. Dit blijft soms onopgemerkt door dikke dekens of een dikke vacht. Controleer daarom minimaal elke 30 dagen de lichamelijke conditie van je paard. Als je paard iedere winter gewicht verliest, probeer dan in de maanden voorafgaand aan de winter de lichaamsconditie een beetje te verhogen, zodat je paard een beetje gewicht kan verliezen, zonder echt mager te worden.

2. Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius hebben paarden extra energie nodig om het lichaamsgewicht te handhaven. Vergeet niet dat grassen niet groeien tijdens de koudere maanden. Het verstrekken van voldoende ruwvoer kan voorzien in de behoefte aan nutriënten voor onderhoud. Geef minimaal 1,5 – 2 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht. Het eten en verteren van hooi/kuilgras helpt paarden ook warm te blijven.

3. Als ruwvoer beperkt beschikbaar is, dan kan bietenpulp ook een heilzame bron van vezels zijn.

4. Gebruik hooifeeders in de winter. Als ruwvoer op de grond word gegeven verspillen paarden tot 20%.
5. Paarden die moeten presteren door middel van arbeid of dracht hebben naast hooi, behoefte aan extra krachtvoer om het lichaamsgewicht te handhaven. Geef niet meer dan 3 kg per maaltijd, om koliek te voorkomen.

6. Overweeg het toevoegen van vet aan de voeding in de vorm van plantaardige olie of zemelen. Vet bevat tot 3 x meer energie dan koolhydraten. Lees meer over een vetrijk rantsoen
7. Verzeker jezelf ervan dat het gebit van je paard in orde is en zorg voor een goede ontworming voor de winter.

8. Paarden kunnen minder water opnemen tijdens de winter. Grote hoeveelheden ijskoud water kunnen een verhoogd risico geven op koliek. Zorg ervoor dat je paard minimaal 10 liter schoon water per dag drinkt. Controleer dagelijks en verwijder het ijs, indien nodig.

9. Geef je paard de beschikking over een zoutblok. Met uitsluitend ruwvoer wordt niet voorzien in de behoefte aan zout.

10. Houd in gedachten dat oudere paarden extra behoeften hebben tijdens de winter. Lees meer over het op gewicht houden van een oud paard.

De overgang van wei naar stal: doe het rustig aan!

Na deze prachtige nazomer doet eind deze week de herfst toch zijn intrede. Volgens de voorspellingen althans. De meeste paarden zullen het komende seizoen wat minder uren in de wei spenderen en wat meer op stal staan. Doen we even, zou je zeggen. Toch brengt dit, zeker voor paarden die in de zomer veel op de wei hebben gelopen, een grote verandering teweeg, waar het spijsverteringssysteem aan moet wennen.

Paarden die veel op wei lopen, eten gras. En in gras zit veel vocht. Als deze paarden meer op stal komen te staan en misschien ook de uren in de wei voor uren in de paddock moeten verruilen, wordt het gras gedeeltelijk of volledig door hooi en/of kuil vervangen. Deze gedroogde ruwvoeders bevatten veel minder vocht en een paard moet dus veel meer gaan drinken om de vochtaanvoer op peil te houden. Gebeurt dit niet, dan is de kans op verstopping of een trage spijsvertering aanwezig, zeker wanneer de verandering van voer van de ene op de andere dag wordt doorgevoerd. Probeer de hoeveelheid vers gras geleidelijk (in een week of drie, afhankelijk van het aantal graasuren) te verminderen en tegelijkertijd de hoeveelheid droog ruwvoer op te schroeven.

Van veel vrije beweging naar minder (of heel weinig) vrije beweging

Paarden die in de weide staan, grazen en lopen ondertussen. Echt ‘beweging’ zou je dit misschien niet noemen. Toch maakt het voor de doorbloeding en de activiteit van het spijsverteringsstelsel een groot verschil of je paard nu graast in de wei of in zijn stal zijn ruwvoer staat te eten. Een verschil van 90% welteverstaan. Aangezien sommige paarden ronduit weinig beweging krijgen in het herfst- en winterseizoen, is het niet zo raar dat in deze periode (verstoppings-)koliek heel vaak voorkomt. Onderzoek heeft uitgewezen dat stalpaarden een verhoogde kans hebben op koliek. Kijk kritisch naar het aantal uren (vrije) beweging die je paard dagelijks krijgt/zal krijgen en probeer dit door wandelingen, stampmolen, paddock, etc. op peil te houden en zoveel mogelijk over de dag te verdelen.

Van veel sociaal contact naar minder (of heel weinig) sociaal contact

Wat dit met voer te maken heeft? Juist ja: stress en verveling. Paarden zijn kuddedieren en horen in een groep te leven, met veel sociaal (ook fysiek!) contact. Op de meeste stallen is die mogelijkheid helaas nauwelijks aanwezig. Om chronische stress te voorkomen is het belangrijk om toch zoveel mogelijk momenten van sociaal contact in te roosteren, hetzij op de wei of in de (binnen-)bak of paddock. Dit kan ook tijdens wandelingen! Verder helpt voldoende ruwvoer (= voor minimaal 16u per dag) verveling tegen te gaan. Wordt je paard te dik van onbeperkt ruwvoer, gebruik dan een slowfeeder om de opname te vertragen.

De overgang van wei naar stal is een grote, die ook het liefst langzaam doorgevoerd wordt, net als de overgang van stal naar wei in het voorjaar.
Met een langzame overgang kun je veel problemen voorkomen!

Bron: Bit Magazine

Pensionstal Jasper

We konden spreken over een zonnige zaterdag bij Stal Jasper te Beinsdorp waar de JOHORSE.nl “mobiele paardenweegschaal” aanwezig was voor de jaarlijkse weeg en meet sessie.

www.johorse.nl
#JOHORSE #stalkist