De overgang van wei naar stal: doe het rustig aan!

Overgang weiland naar stal JOHORSE.nl

Na deze prachtige nazomer doet eind deze week de herfst toch zijn intrede. Volgens de voorspellingen althans. De meeste paarden zullen het komende seizoen wat minder uren in de wei spenderen en wat meer op stal staan. Doen we even, zou je zeggen. Toch brengt dit, zeker voor paarden die in de zomer veel op de wei hebben gelopen, een grote verandering teweeg, waar het spijsverteringssysteem aan moet wennen.

Paarden die veel op wei lopen, eten gras. En in gras zit veel vocht. Als deze paarden meer op stal komen te staan en misschien ook de uren in de wei voor uren in de paddock moeten verruilen, wordt het gras gedeeltelijk of volledig door hooi en/of kuil vervangen. Deze gedroogde ruwvoeders bevatten veel minder vocht en een paard moet dus veel meer gaan drinken om de vochtaanvoer op peil te houden. Gebeurt dit niet, dan is de kans op verstopping of een trage spijsvertering aanwezig, zeker wanneer de verandering van voer van de ene op de andere dag wordt doorgevoerd. Probeer de hoeveelheid vers gras geleidelijk (in een week of drie, afhankelijk van het aantal graasuren) te verminderen en tegelijkertijd de hoeveelheid droog ruwvoer op te schroeven.

Van veel vrije beweging naar minder (of heel weinig) vrije beweging

Paarden die in de weide staan, grazen en lopen ondertussen. Echt ‘beweging’ zou je dit misschien niet noemen. Toch maakt het voor de doorbloeding en de activiteit van het spijsverteringsstelsel een groot verschil of je paard nu graast in de wei of in zijn stal zijn ruwvoer staat te eten. Een verschil van 90% welteverstaan. Aangezien sommige paarden ronduit weinig beweging krijgen in het herfst- en winterseizoen, is het niet zo raar dat in deze periode (verstoppings-)koliek heel vaak voorkomt. Onderzoek heeft uitgewezen dat stalpaarden een verhoogde kans hebben op koliek. Kijk kritisch naar het aantal uren (vrije) beweging die je paard dagelijks krijgt/zal krijgen en probeer dit door wandelingen, stampmolen, paddock, etc. op peil te houden en zoveel mogelijk over de dag te verdelen.

Van veel sociaal contact naar minder (of heel weinig) sociaal contact

Wat dit met voer te maken heeft? Juist ja: stress en verveling. Paarden zijn kuddedieren en horen in een groep te leven, met veel sociaal (ook fysiek!) contact. Op de meeste stallen is die mogelijkheid helaas nauwelijks aanwezig. Om chronische stress te voorkomen is het belangrijk om toch zoveel mogelijk momenten van sociaal contact in te roosteren, hetzij op de wei of in de (binnen-)bak of paddock. Dit kan ook tijdens wandelingen! Verder helpt voldoende ruwvoer (= voor minimaal 16u per dag) verveling tegen te gaan. Wordt je paard te dik van onbeperkt ruwvoer, gebruik dan een slowfeeder om de opname te vertragen.

De overgang van wei naar stal is een grote, die ook het liefst langzaam doorgevoerd wordt, net als de overgang van stal naar wei in het voorjaar.
Met een langzame overgang kun je veel problemen voorkomen!

Bron: Bit Magazine

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.