Mobiele Paardenweegschaal

Voor op locatie door de gehele Benelux en Duitsland.

Als paardenliefhebber wil je alleen het allerbeste!
Een ruime en frisse stal, een goed voerbeleid, vers drinkwater en een goede hoefsmid en dierenarts zijn een welkome gast.

Het ‘exacte”gewicht van het paard speelt bij het welzijn van het paard ook een belangrijke rol maar is echter bij de meeste paardeneigenaren onbekend.

In de dagelijkse praktijk wordt er gebruik gemaakt van diverse methodes om het gewicht van een paard vast te stellen. Variërend van het natte-vinger-werk tot een officiële weging. De praktijk wijst uit dat naast een officiële weging geen enkele methode dusdanig betrouwbaar is.

Waarom uw paard wegen?

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom vrijwel iedereen nauwkeurig zijn of haar gewicht kent? En waarom in elke huis/dierenartspraktijk een weegschaal is gevestigd?

Het is belangrijk om het ‘exacte’gewicht te weten omdat deze een belangrijke rol speelt bij vrijwel alle zaken die in verband staan met de gezondheid van mens en dier.

Een aantal zaken op een rijtje:

Ongeacht welk medicatie het paard toegediend krijgt, de dosering is in de meeste gevallen gewichtsafhankelijk. Is het dan niet logisch dat we tenminste het gewicht zo nauwkeurig mogelijk zouden moeten weten?

Door regelmatig mestonderzoek te laten uitvoeren houd u een goede controle op uw wormmanagement en bent u er op tijd bij mocht er een wormbesmetting aanwezig zijn. Het advies is om 4 x per jaar mestonderzoek te laten uitvoeren. Hierdoor bouwt u een inzichtelijk dossier op waardoor u een fijn inzicht krijgt over de wormgevoeligheid van het paard en het geeft een goede controle op uw wormmanagement.

Mocht er uit het mestonderzoek blijken dat uw paard besmet is kan er gebruik worden gemaakt van o.a. de geadviseerde ontwormingspasta. De dosering van deze medicatie is afhankelijk van het lichaamsgewicht van het paard. Ook bij het wormmanagement speelt het ‘exacte gewicht’ een belangrijke rol, bij onder doseren zal de toegediende medicatie geen effect hebben en bij ernstig over doseren gevaarlijke gevolgen voor de gezondheid en het kan de wormresistentie stimuleren.

Bij het transport van een combinatie (auto, trailer en lading) behoort u te weten of het totale gewicht correct is en niet hoger is dan wettelijk is toegestaan. Zonder het exacte gewicht van uw lading, in dit geval het paard of de paarden te weten riskeert u bij aanhouding een boete (vanaf €140,-) wanneer blijkt dat u onderweg bent met een overbeladen combinatie. En bij overbelading hoe zit dat verzekeringstechnische?

Ga veilig de weg op, weet exacte wat jouw combinatie weegt! Safety first.

Een passend rantsoen en structuur kunnen positief bijdragen aan de gezondheid, levensduur, welzijn en de prestatie van het paard. Het belangrijkst is dat je er voor zorgt dat het paard de juiste bouwstenen binnenkrijgt, Het ‘exacte gewicht’ kan een bijdragen leveren aan het samen stellen van een passend rantsoen. Ruwvoer en krachtvoer zijn de twee voercomponenten van het rantsoen.

Ruwvoer vormt het fundament voor de opbouw van een gezond rantsoen voor je paard. Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo’n 1 – 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Krachtvoer valt onder de aanvullende voedermiddelen, hierin zitten vitaminen en mineralen verwerkt ter aanvulling op het ruwvoer. Welke soort krachtvoer je geeft, is afhankelijk van de reden waarom je het paard krachtvoer wilt voeren. Geef niet meer voer dan nodig is!

Weet wat je voert, kijk kritisch naar je rantsoen, verbreed je kennis en mocht je er niet uitkomen raadpleeg bij twijfel een voedingsdeskundige of je dierenarts.