Paarden voeren bij dalende temperatuur

voeren-in-de-winter-johorse-nl

De winter is altijd een uitdaging voor paardeneigenaren, wat betreft het voeren van de de paarden. Lage temperaturen, harde wind en regen, sneeuw en ijs zijn allemaal factoren die zorgen voor een toenemende behoeften van paarden. Bijvoorbeeld om zich warm te houden en op gewicht te blijven.

Daarom geeft VoerVergelijk enkele tips voor de winter:
1. In de winter verliezen veel paarden gewicht. Dit blijft soms onopgemerkt door dikke dekens of een dikke vacht. Controleer daarom minimaal elke 30 dagen de lichamelijke conditie van je paard. Als je paard iedere winter gewicht verliest, probeer dan in de maanden voorafgaand aan de winter de lichaamsconditie een beetje te verhogen, zodat je paard een beetje gewicht kan verliezen, zonder echt mager te worden.

2. Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius hebben paarden extra energie nodig om het lichaamsgewicht te handhaven. Vergeet niet dat grassen niet groeien tijdens de koudere maanden. Het verstrekken van voldoende ruwvoer kan voorzien in de behoefte aan nutriënten voor onderhoud. Geef minimaal 1,5 – 2 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht. Het eten en verteren van hooi/kuilgras helpt paarden ook warm te blijven.

3. Als ruwvoer beperkt beschikbaar is, dan kan bietenpulp ook een heilzame bron van vezels zijn.

4. Gebruik hooifeeders in de winter. Als ruwvoer op de grond word gegeven verspillen paarden tot 20%.
5. Paarden die moeten presteren door middel van arbeid of dracht hebben naast hooi, behoefte aan extra krachtvoer om het lichaamsgewicht te handhaven. Geef niet meer dan 3 kg per maaltijd, om koliek te voorkomen.

6. Overweeg het toevoegen van vet aan de voeding in de vorm van plantaardige olie of zemelen. Vet bevat tot 3 x meer energie dan koolhydraten. Lees meer over een vetrijk rantsoen
7. Verzeker jezelf ervan dat het gebit van je paard in orde is en zorg voor een goede ontworming voor de winter.

8. Paarden kunnen minder water opnemen tijdens de winter. Grote hoeveelheden ijskoud water kunnen een verhoogd risico geven op koliek. Zorg ervoor dat je paard minimaal 10 liter schoon water per dag drinkt. Controleer dagelijks en verwijder het ijs, indien nodig.

9. Geef je paard de beschikking over een zoutblok. Met uitsluitend ruwvoer wordt niet voorzien in de behoefte aan zout.

10. Houd in gedachten dat oudere paarden extra behoeften hebben tijdens de winter. Lees meer over het op gewicht houden van een oud paard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.