Het belang van voer wegen

Voer wegen van paarden

Meestal als paardeneigenaren het rantsoen van hun paard/pony beschrijven zeggen zij: Hij krijgt een schep van dit en een plak van dat. Hoewel de meeste rantsoenen op deze manier worden beschreven, zijn er veel nadelen aan het schatten van het gewicht van scheppen en plakken in plaats van het exacte gewicht.

Waarom wegen?
Om de behoefte aan voeding te bepalen wordt gekeken naar de eigenschappen van het paard, zoals leeftijd, ras, prestatie, metabolisme en gewicht. Voor een optimale spijsvertering heeft een paard tenminste 1% van het lichaamsgewicht aan ruwvoer per dag nodig. Wat neerkomt op minimaal 6 kg voor een paard van 600 kg. Als je paard geen/weinig toegang tot weidegang heeft, dan dient hooi als ruwvoervervanger. Om vast te stellen of het paard voldoende ruwvoer krijgt, moet je het hooi wegen. Ook zit er veel verschil tussen plakken hooi onderling, dus dit is geen goede indicatie.
Bij samengestelde krachtvoeders hebben ervaren voedingsdeskundigen bepaald wat de aanbevolen hoeveelheid per dag is, afgestemd op het gewicht. Deze richtlijnen geven een minimum hoeveelheid dat ieder type paard nodig heeft. Door het voer te wegen, weet je precies wat hij dagelijks krijgt, maar ook of er sprake is van evenwichtige voeding voor het bereiken van optimale gezondheid, ontwikkeling en prestatie. Als een paard de juiste voeding in de juiste hoeveelheid krijgt, dan kan bespaard worden op dure supplementen.
Gewicht vs Volume
In iedere voerkamer kom je diverse voorwerpen tegen om het voer mee te meten. Verschillende scheppen, bakjes en kopjes worden gebruikt om het voer in de voerbak te scheppen, maar iedere schep heeft een ander volume.
Er wordt vaak gedacht: een schep is een kilo, maar vanwege verschillende voeders met verschillende dichtheden klopt dit gewicht vrijwel nooit. Een schep brok is vaak 1 kg, maar een schep muesli is ca. 750 gram en een schep luzerne is slechts 300 gram.

Weeg methoden
Krachtvoer kan eenvoudig gewogen worden op een keuken weegschaal. Zet de lege schep op de weegschaal. Vul de schep met voer en lees het gewicht af. Houd rekening met het gewicht van de schep door deze ervan af te trekken of gebruik de tarra-functie. Voor ruwvoer kan een haakschaal gebruikt worden. Hieraan kun je een hooinet hangen.
Een andere methoden is het gebruik van een personen weegschaal. Ga op de weegschaal staan en lees het gewicht af. Pak het ruwvoer in de armen en weeg jezelf nogmaals. Het verschil tussen de eerste – en tweede weging is het gewicht van het ruwvoer.
Hooi en krachtvoer hoeven niet elke dag gewogen te worden.. Door meerdere malen te wegen en het gewicht bijvoorbeeld in de schep te noteren kun je exacter voeren. Met ruwvoer kun je door middel van een mand of hooinet het volume/gewicht gelijk houden. Weeg het ruwvoer meerdere malen, zodat je een goed idee krijgt van de afwijkingen. En kies een betrouwbaarder methode als jouw paard door verschillende mensen wordt gevoerd.

Bron: Voervergelijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.