Paardenvoer JOHORSE

Vitamine C is heel belangrijk voor groeiende paarden en een extra aanvulling in het rantsoen kan gewenst zijn in stresssituaties of bij (oudere) paarden met een verminderde leverfunctie.

Wat is het?
Vitamine C, ook wel ascorbinezuur is een wateroplosbare vitamine en wordt daarom door alle lichaamsstoffen verspreid. Hierdoor heeft vitamine C een antioxiderende werking binnen – en buiten de cellen.

De belangrijkste rol van vitamine C voor groeiende paarden is de functie in collageensynthese en –reparatie. Collageen is het belangrijkste onderdeel van de huid en bindweefsel. Zonder collageen is een goede groei niet mogelijk. Vitamine C is ook belangrijk in de energieproductie, hormoon- en aminozuursynthese en heeft een antioxiderende werking. Als de hoeveelheid oxidanten in het lichaam niet worden verminderd door vitamine C, dan kan dit invloed hebben op beschadiging van DNA, eiwit of membraanstructuren. Ongecontroleerde oxidatie kan invloed hebben op de groei en ontwikkeling.

Behoefte, tekort & overschot
Vitamine C tekort komt bij paarden eigenlijk nooit voor, omdat paarden vitamine C kunnen aanmaken van glucose in de lever. Dit kunnen mensen en andere dieren niet. Een overschot aan vitamine C wordt niet teruggevonden in het bloed en wordt uitgescheiden via de urine.

Wanneer belangrijk?
De productie van vitamine C in de lever wordt verminderd door bepaalde omstandigheden, zoals snelle groei of stressvolle situaties. Ook kunnen oudere paarden een verminderde aanmaak van vitamine C hebben, door verminderde werking van de lever. Ook paarden met leverproblemen hebben baat bij extra vitamine C.

Bron: VoerVergelijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.