elektrolyten JOHORSE.nl

Tijdens perioden van zware inspanning, stresssituaties en hoge temperaturen verliezen paarden belangrijke elektrolyten door overmatig zweten. Elektrolyten zorgt voor directe aanvulling van de belangrijke lichaamszouten die door het zweten verloren zijn gegaan.

Tijdens een normale training onder koele en gematigde omstandigheden, verliezen paarden circa 1,2% van het lichaamsgewicht per uur dit is voor een paard van 650 kg circa 7 – 8 liter per uur. De hoeveelheid zweet stijgt bij warmere omstandigheden en kan oplopen tot maar liefst 15 liter zweet per uur training.

Met zweet verliest het paard niet alleen vocht maar ook belangrijke mineralen, natrium, kalium, magnesium, chloride en calcium deze mineralen samen noemen we elektrolyten.

Een tekort aan elektrolyten is een serieus probleem en herken je aan symptomen zoals:
• Verminderde werklust
• “Opgetrokken” buik
• Verminderd functioneren van spieren(krampen) en zenuwen
• Verminderde huidelasticiteit

Tip
Zo zie je snel of je paard een vocht/elektrolyten tekort heeft: neem tussen je duim en wijsvinger een huidplooi op in de hals. Zodra je je vingers loslaat moet de plooi direct verdwijnen. Als de plooi langzaam wegtrekt, is het vrijwel zeker dat de water- en elektrolytenbalans van je paard verstoord is.

Bronvermelding: www.paardendrogist.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.